Газов инжекцион

Газовият инжекцион сам по себе си е компютърна система, следяща работата на бензиновия инжекцион на автомобила, превръщаща импулсите на бензиновите инжектори в команден сигнал за газовите дюзи, с което спомага за осъществяването на фазово последователно електронно впръскване на газообразен пропан-бутан.

 

Газовият инжекцион е абсолютно точен аналог на бензиновия инжекцион – при него се запазва реда на впръскване на отделните цилиндри, както и прецизността на дозиране на газовото гориво.

 

Газовият инжекцион не натрупва гориво в смукателния колектор, съответно от там се повишава надежността и безопасността на системата.

 

Газовият инжекцион представлява трето поколение газова уредба, има непостижими досега параметри на мощност, икономичност и надежност на системата като цяло.

 

Газовият инжекцион е подходящ за всички автомобили с електронно многоточково впръскване на горивото.

 

При използването на газов инжекцион, се реализира икономия на гориво, което се дължи на много точното управление на впръскваното гориво, което не позволява нежеланото и ненужно обогатяване на горивната смес, а от там и преразход на гориво.

 

При работа на автомобилът Ви с газов инжекцион катализатора запазва функционалността си и не се унищожава от преобогатени горива, затова и вредните емисии са значително по-ниски.

 

 

 

Принцип на работа и избор на газов инжекцион

Новото поколение газов инжекцион намира все по голямо приложение като техническо решение за конвертиране на съвременните бензинови автомобили на пропан-бутан или метан. От тук обаче възникват поредица от въпроси за избора на система, марка, модел, производител, кои са съществените предимства и как да изберете най-подходят газов инжекцион за Вашия автомобил.


Когато автомобилът е с пластмасови смукателни колектори се смята, че трябва да бъде монтиран газов инжекцион. Това е така, но трябва да се вземат предвид и редица други странични фактори, които обуславят правилната работа на двигателя след конвертиране на автомобила с алтернативно гориво /пропан-бутан или метан /.


НАМАЛЯВАНЕ НА ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ - От 2000 година в Европа е въведен унифициран стандарт за диагностика на всички видове автомобили, който е наречен European on board diagnostic /EOBD/. От този момент нататък се увеличават изискванията за изгорелите газове и се въвежда стандарта Euro 1. През годините този стандарт непрекъснато се завишава и в момента се работи върху стандарт Euro 5 Euro 6.


РАБОТА НА ДВИГАТЕЛЯ - Монтажът на газов инжекцион по същество представлява промяна в горивната система на автомобила. При по старите автомобили това не предизвиква аномалия в работата на двигателя, но при коли, които вече има завишени критерии за изгорелите газове, работата на двигателя се променя и датчиците регистрират тези промени в горивото, което води до влошена работа и динамика на двигателя. Ето защо е задължително да се монтира газов инжекцион, като по този начин ще се избегнат всички аномалии в работата на автомобила и във всеки един момент той ще работи с точно дозирана горивна смес.


ЦЕНА - В момента на пазара се предлагат огромно количество газови системи. Много от тях са с атрактивна цена, но за сметка на това със съмнително качество. Не е необходимо да се плаща скъпо, като може да се работи с по-евтиния вариант. Евтините газови инжекциони са от най-нисък клас и едва покриват автомобили до Euro 1 или максимум Euro 2. Когато се монтира такава система наистина се решава проблема с детонирането в смукателния колектор и вероятността за счупването му.


Основния проблем, който на практика остава при неподходящо избрания газов инжекцион е високия разход на гориво и неравномерната работа на двигателя. Така ще се окаже, че икономията от 200 – 300 лева ще бъдат платени за 1,2 месеца като преразход на гориво.

 

 

 

Кои са ПРЕДИМСТВАТА на газовият инжекцион?

 • Газовият инжекцион значително намалява вредните емисии в отработените газове;
   

 • Газовият инжекцион повишава живота на двигателя на Вашият автомобил от 1,5 до 3 пъти, благодарение на по-малката вероятност от самозапалване на гориво- въздушната смес;
   

 • Газовият инжекцион увеличава пробега за използване на двигателното масло;
   

 • Газовият инжекцион намалява разходите за гориво на 50 %;

 

 

 

Надеждност и безопасност на газовият инжекцион

Статистиката сочи, че при всички станали катастрофи, пожари и аварии автомобилната газова бутилка последна е детонирала. Инцидентите с битови бутилки са с пъти повече отколкото инцидентите с автомобилни бутилки. 

При евентуален пожар в автомобила първото и най-опасно нещо за евентуална експлозия е бензиновия резервоар. При запалване примерно в предната част на автомобила, там където е двигателния обсег, огънят може да тръгне по бензиновите маркучи и да стигне до бензиновия резервоар и той съответно да експлодира. Бензинът има пълзящ пламък. 
Това не може да се случи при използване на газов инжекцион - колкото и силно да е запалването газта гори със стоящ пламък, като горелка или дюза на запалка и пламъкът не може да допълзи до бутилката.

Според новите европейски изисквания всички газови инжекциони са оборудвани с така наречената евросонда, която има три защити: 

 

 1. електрически клапан, който спира подаването на гориво към двигателя
   

 2. клапан за превишаване на налягането на бутилката
   

 3. механичен бързодействуващ отсекател на горивото към двигателя.
   

Дори и при евентуален удар, автомобила газовата бутилка е изключително здрава и вероятността от деформация е минимална.